Hvad søger du?

1 april 2019

Tag på smuttur i det danske

Det ser ud til, at vi kan få en solstråle i påsken, og så er det bare om at komme ud i den friske luft. Med lidt god hjælp fra Smutturen.dk laver vi her et par nedslag i nogle af Danmarks skønneste naturområder.

Træk den gule sweater på

Påsken nærmer sig, og det betyder gule farver alle vegne. Så hvorfor ikke få bedstemor til at strikke gule sweaters til hele familien og så bare drøne deru' af? Det kunne give nogle sjove og skønne familie-selfies fra nogle af Danmarks naturperler. Det er altid dejligt med lidt til minde om en god familietur.

På en smuttur kan alle være med. Det eneste det kræver er en bil, et par fridage, et par gode vandresko og en madkurv med lidt godt til turen.

I skal ikke kede jer i påsken!

Smutturen giver jer i alt 50 naturskønne seværdigheder i Danmark. Tag en tur ud i det grønne, hvor I kan opleve alt fra udsigtsposter til gravhøje, kalkbrud, bøgeskove med højmoser og vandrestier, der fører jer gennem Danmarks natur- og kulturhistoriske arv.

Asteroidnedslag og fossiler på Sjælland

Vidste I, at Stevns Klint på Sjælland er det sted i verden, hvor man tydeligst kan se efterladenskaberne af et asteroidnedslag, der udslettede halvdelen af Jordens dyrearter sammen med dinosaurerne? Asteroiden ramte Jorden for mere end 60 millioner år siden. I dag kan I nyde godt af den dramatiske hændelse, der kan ses som et lag af fiskeler, der danner en gylden kile i det helt unikke naturområde, der i øvrigt er erklæret verdensarv af UNESCO.

Fra det unikke punkt på den sjællandske østkyst kan I tage en tur lidt ind i landet og gå på opdagelse i den imponerende udgravning Faxe Kalkbrud. Det kan godt være at udgravningen er menneskeskabt, men wauw, hvor er det flot. Det er en fascinerende tanke, at man i selve udgravningen går på bunden af det, der engang var et hav, hvor der for mange millioner år siden levede både hajer, krokodiller og blæksprutter. Prøv om I kan finde fossiler på turen.

 

10 vilde heste og nogle store bakker

På Langeland i området ved Gulstav, kan I opleve en stor flok vilde heste. Hestene kom til Langeland i 2006, og har levet godt på øen, hvor de gennem årene har formeret sig. Det startede med 10 heste, og i dag består flokken af ca. 80 ponyer af racen Exmoor-pony. Det er et skønt område, hvor I også kan gå på opdagelse i natur- og kulturhistorie i naturcenteret Dovnsgården.

En god times kørsel fra De Vilde Heste, mod Faaborg på Fyn, finder I Svanninge Bakker. Har I ikke besøgt dette område endnu, er der kun én ting at sige: Gør det! Svanninge Bakker er et af Danmarks mest krybdyr-rige områder, hvor I kan finde alt fra markfirben til hugorm, snog eller stålorm. I kan også tage på udkig over bakkerne i restauratørens tårn, eller gå de mere end 35 kilometer afmærkede stier tynde.

Før du læser videre bør du

... lige kaste et blik på de her smukke optagelser. I sommeren 2017 dokumenterede en videodokumentarist nogle af de steder, som Smutturen byder på.

Jyske heder og en gammel digter

Der er nok mange, der husker Steen Steensen Blicher fra danskundervisningen. Har man sagt ”Blicher” må man også sige ”den jyske hede”. Den jyske hede danner nemlig rammen om mange af Blichers fortællinger. Og én ting er at læse noveller og andre klassiske historier – noget andet er, at fordybe sig i den jyske hedes idyl og ro ved selvsyn.

Det kan I gøre på Harrild Hede, blot en halv times kørsel fra Herning. Harrild Hede er et åbent og fredfyldt naturlandskab med en gammel vandmølle, der i dag er bygget om til naturcenter. Ikke langt fra Naturcenter Harrild Hede finder I en stor naturlegeplads, hvor der er rig mulighed for at slå sig løs.

Gammel folketro og helbredende kilder

Når nu vi er lidt tilbage i tiden med referencen til Blicher, kan vi her fortælle, at i gammel dansk folketro blev (hellig)kilder anset for helbredende. Dengang drak dansken rask væk af kilderne for at blive helbredt for gigt, lammelse, sår og alskens mavesygdomme. I dag nøjes vi mest med at besøge kilderne for syns skyld.

Ikke langt fra Harrild Hede finder vi Gudenåens og Skjernåens kilder. De to åer løber i hver deres retning mod havet. Skjern Åen løber mod vest, Gudenåen mod øst og området omkring åernes udspring kaldes ofte Det Store Vandskel. Ved Det Store Vandskel kan I fiske, cykle og vandre i naturen, og der er rig mulighed for at fordybe sig i de omkringliggende skoves dybe stille ro.

Planlægning af ruten

Hvis I er blevet inspireret til en smuttur i den danske natur, kan I læse meget mere om de mange fascinerende og naturskønne områder på Smutturen.dk. Og hvor smart er det lige - Smutturen regner selv ud, hvor langt der er fra jeres udgangspunkt til det, I gerne vil se.

Smutturen er udviklet af Realdania i samarbejde med VisitDenmark, Dansk Kyst- og Naturturisme og Naturstyrelsen.

Land: Danmark
Sprog: Dansk

Land: Danmark
Sprog: Dansk